dilluns, 13 de juliol de 2015

ESCRIT DE LA PLATAFORMA CEL NET A BEGOÑA FLORIA

En primer lloc, els membres de la Plataforma Cel Net celebrem que des del consistori de Tarragona s’evidenciï la necessitat dels i les tarragonines de saber el què estan respirant, fent-se evident en la moció que es va presentar el passat divendres.

Dit això i en relació a l’escrit de Begoña Floria (tercera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona),  publicat en data 10/07/15 al seu blog personal, des de la Plataforma se’ns fa necessari replicar diverses afirmacions i acusacions que considerem que són falses:

1) Sobre l’afirmació que es fa dient que la Plataforma Cel Net mai s’ha posat en contacte amb el consistori: volem aclarir que amb l’Ajuntament de Tarragona és amb l’únic agent de Tarragona amb el que hem intentat reunir-nos a proposta de la Plataforma. A data 9 de maig de 2015 es va enviar un correu electrònic al mateix Ajuntament sol·licitant una data per tal de poder-nos entrevistar. El correu finalitzava així: “Des de la Plataforma Cel net ens adrecem a vostès amb la voluntat de concretar una cita amb el/la Regidor/a de Medi Ambient o l'Alcalde per tal de parlar sobre la possibilitat d’iniciar un estudi sobre la Qualitat de l’Aire al Polígon Sud i la possible col·laboració del seu Ajuntament.”

2) Sobre la vinculació amb alguns grups municipals: Ha estat sempre a petició dels mateixos grups municipals (inclosa la CUP) que ens hem reunit per parlar dels nostres reclams així com per trobar la millor forma de tirar endavant un estudi tant necessari en el context de risc en que ens trobem.

3) Sobre qui s’ha de fer càrrec del cost de l’estudi: Tot i que entenem que la competència és de la Generalitat, ara per ara, ningú s’està fent responsable d’aquesta problemàtica. És per això que demanem a l’Ajuntament de Tarragona que assumeix-hi, com a primer representant de la ciutadania de Tarragona, la responsabilitat de vetllar per la seva salut i participar de manera eficaç i activa en l’acompliment de dit procés. Ens escandalitza la frase: “no quedaran diners per fer el què pertoca”... És que la salut dels ciutadans no pertoca? Excusar-se pel cost de l’estudi pot convertir-se en una estratègia per part de les institucions, on el debat es centri en les competències i responsabilitats, en lloc d’anar al veritable focus que és la voluntat de realitzar l’estudi de la Qualitat de l’Aire. Des de la Plataforma Cel Net preferim esperar a conèixer un pressupost orientatiu per tal de debatre aquesta qüestió i en cas de que sigui necessari, buscar solucions com pot ser la plantejada en la mateixa moció on s’especifica la creació d’un fons econòmic per fer front als costos.  

4) Sobre els focus de contaminació: La Plataforma Cel Net mai ha afirmat que l’únic focus de contaminació sigui la indústria química. Tampoc la moció es presenta en aquest format, ans el contrari, l’estudi que es sol·licita des de Cel Net vol ser el màxim representatiu i exhaustiu amb tots els compostos tòxics sigui quin sigui el seu focus emissor. No oblidem, però, que tant la indústria química com el Port de Tarragona suposen uns dels factors de risc més elevats al Camp de Tarragona.

5) Sobre qui ha de fer l’estudi: En la moció no apareix quina universitat o laboratori ha de realitzar l’estudi perquè creiem que ha de ser un concurs obert. Des de la Plataforma remarquem la importància d’escollir la millor metodologia que s’emprarà, així com de la necessitat que no existeixin pressions per tal de que les lectures dels resultats siguin reals i exhaustives. De fet, la primera referència a una Universitat concreta apareix en l’escrit de la portaveu socialista, no pas en la moció presentada pels diferents grups municipals.

Tot i aquestes divergències alhora de tractar i entendre la problemàtica, des de la Plataforma Cel Net estem més que interessats en poder treballar amb el consistori en tot el que faci referència a la millora de la qualitat de l’aire. En els propers dies ens hi posarem en contacte amb l’objectiu de col·laborar en tot el que estigui en les nostres mans. Seria un privilegi poder convertir Tarragona en la primera ciutat de l’Estat en realitzar un estudi d’aquestes característiques. 

El nostre únic objectiu és saber quin aire es respira al Camp de Tarragona i defensar la nostra salut i el nostre territori!