dijous, 23 de maig del 2019

25 grups municipals de pobles veïns al complex petroquímic de Tarragona es comprometen a impulsar estudis independents per controlar la qualitat de l’aire

Durant la darrera setmana, la Plataforma Cel Net ha estat impulsant via xarxes socials la campanya “Respon a la Sandra”. L’objectiu era visibilitzar el compromís amb la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona per part dels diferents grups municipals de les poblacions veïnes al complex petroquímic.



La campanya ha tingut una protagonista: la Sandra, una nena de 8 anys, que ha preguntat a les llistes municipals si es comprometien a cuidar de la qualitat de l'aire, la salut del territori i les persones en els seus programes electorals.


Des de la Plataforma s’ha demanat posicionament a totes les llistes electorals dels pobles veins: El Morell, Vilallonga del Camp, La Pobla de Mafumet, Constantí, Vila-seca, La Canonja, Perafort i Tarragona. D’aquestes municipis, i alguns altres que s’hi han afegit, són 25 els grups municipals que han mostrat el seu compromís d’impulsar estudis independents de qualitat de l’aire (vegeu llistat al final del text).

Des de la Plataforma Cel Net, es celebra que siguin 25 les llistes que apostin per defensar la població, el territori i la salut davant dels interessos de les petroquímiques. Per altra banda, lamenta el silenci de la resta de grups municipals que posen al centre els interessos econòmics davant la vida.

Passades les eleccions, des de la Plataforma Cel Net es treballarà per tal que aquestes 25 llistes puguin fer real el compromís mostrat a través de vetllar perquè es compleixin a cada municipi aquests objectius:

- treballar per obtenir dades reals de la qualitat de l’aire així com per reduir l’impacte de la contaminació del complex petroquímic al municipi
- exigir a la Generalitat de Catalunya que compleixi amb la seves responsabilitats i treballi per implementar mecanismes de control, regulació i legislació específics per la zona
- finançar estudis de qualitat de l’aire independents a les empreses del complex petroquímic utilitzant metodologies adequades per controlar els compostos i les fonts contaminants de la zona
- col·laborar amb la Plataforma Cel Net i/o les entitats ecologistes municipals

Aquests resultat s'exposa via xarxes socials de la Plataforma a través del “Celmàfor” on un “Celmàfor blau” indicarà el compromís dels grups municipals que s’han posicionat a favor i un “Celmàfor negre” visibilitzarà els silenci d’aquells grups municipals que no han respost.

Llistat dels 25 grups municipals que han mostrat compromís en impulsar estudis de qualitat de l’aire:

El Morell: Compartim, Junts per Morell, Ara Morell

La Pobla de Mafumet: ERC

Vilallonga del Camp: ERC, Vilallonga pot més, Junts per Vilallonga, Tot(s) Villallonga del Camp

Constantí: ERC, Compromís per Constantí

Vila-Seca: Vila-Seca En Comú, Decidim (ERC)

La Canonja: Som Poble, Junts per la Canonja, ERC

Tarragona: CUP Tarragona, En comú Podem, Assemblea per Tarragona, ERC

Alcover: ERC Alcover, CUP Alcover

Altres municipis: CUP Reus, CUP Valls, ERC Pallaresos, CUP La Selva del Camp


dimecres, 15 de maig del 2019

RESPON A LA SANDRA


Engeguem la campanya “Respon a la Sandra”, amb l’objectiu de visibilitzar el compromís amb la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona per part dels diferents grups municipals de les poblacions veïnes al complex petroquímic.





La campanya es basa en un vídeo on la Sandra, una nena de 8 anys, pregunta als grups polítics si es comprometen a cuidar de la qualitat de l'aire, la salut del territori i les persones. La nostra protagonista demana contesta, per això, des de Cel Net, s’anima als grups municipals a fer públiques les seves respostes via xarxes socials o enviant un correu. La plataforma les farà públiques per visibilitzar el posicionament respecte la problemàtica medioambiental específica que pateix el nostre territori.

Per tal de facilitar fer la realització d’aquest compromís, des de la plataforma es posa a la disposició dels grups un punts que poden ser inclosos en els programes electorals:

Des del nostre grup municipal, treballarem per obtenir dades reals de la qualitat de l'aire així com per reduir l'impacte de la contaminació del complex petroquímic al nostre municipi.

Per fer-ho, ens compromotem a:
  • exigir a la Generalitat de Catalunya que compleixi amb la seves responsabilitats i treballi per implementar mecanismes de control, regulació i legislació específics per la zona
  • finançar estudis de qualitat de l'aire independents a les empreses del complex petroquímic utilitzant metodologies adequades per controlar els compostos i les fonts contaminants de la zona
  • col·laborar amb la Plataforma Cel Net i/o les entitats ecologistes municipals

A la vegada, s’anima a la ciutadania a ser part activa de la campanya demanant respostes als grups municipals de les seves poblacions i a compartir-les via xarxes socials o enviar-les al correu de Cel Net.

Facebook: Plataforma Cel Net
Twitter: @CelNet_Francoli
Correu: plataformacelnet@gmail.com

dilluns, 6 de maig del 2019

POSICIONAMENT RESPECTE L’ESTUDI ENCARREGAT PER REPSOL A LA FUNDACIÓ INSTITUT CERDÀ


L’estudi encarregat per Repsol a la Fundació Institut Cerdà, la qual té entre en el seu Patronat al propi president de Repsol, conclou que les emissions dels complexos industrials d’aquesta empresa no perjudiquen la població. Com a Plataforma Cel Net no donem cap valor als resultats i conclusions d’aquest estudi.


  “Com a Plataforma Cel Net no donem cap valor als resultats i conclusions d’aquest estudi”


Aquest estudi encarregat per Repsol utilitza una metodologia que només té en compte les mitjanes d’emissions i no considera rellevants els pics de contaminació, impacte dels quals diversos experts sobre la temàtica del LCMA de la UPC ja han destacat diverses vegades. A la vegada, la normativa actual a Catalunya i a l’Estat Espanyol no regula la gran majoria dels contaminants cancerígens derivats d’aquesta activitat industrial, entre ells l’ 1,3 butadiè. Per tant, no es pot concloure assenyalant que aquestes emissions, i concretament aquests pics de contaminació, no perjudiquin la salut de la població. Ser jutge i part no és el més indicat per garantir la veracitat dels estudis i protegir els interessos de la ciutadania.



“Ser jutge i part no és el més indicat per garantir la veracitat dels estudis i protegir els interessos de la ciutadania”



Cal tenir en compte que l’estudi de la Fundació Institut Cerdà extreu unes conclusions contradictòries amb els recents estudis del LCMA de la UPC sobre aquesta temàtica. Recordem que l’estudi del LCMA impulsat per la Plataforma Cel Net i ajuntaments de la zona afectada pel Polígon Nord del complex petroquímic de Tarragona, visibilitza la manca d’informació, control i regulació i assenyala amb dades reals la problemàtica de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona. Aquest fet ens porta a pensar que amb el nou estudi realitzat per la Fundació Institut Cerdà vol posar en dubte la feina independent realitzada durant els darrers anys pel LCMA i la tasca de denuncia realitzada per part de la Plataforma Cel Net.



“El nou estudi realitzat per la Fundació Institut Cerdà vol posar en dubte la feina independent realitzada durant els darrers anys pel LCMA i la tasca de denúncia de la Plataforma Cel Net”



Com hem dit tantes vegades, la solució no són estudis puntuals per emmascarar la realitat del nostre territori sinó una solució conjunta implicant a totes les administracions (feina que hauria de fer la Generalitat de Catalunya des de la TQACT, taula que s’ha mostrat inoperant) per obtenir un mostreig de tots els components químics que es deriven d’aquesta activitat industrial, una posterior regulació d’aquests i sancionaments en el cas que s’incompleixin aquestes regulacions. Tota la resta, és soroll i contaminació.

“La solució no són estudis puntuals per emmascarar la realitat del nostre territori sinó una solució conjunta implicant a totes les administracions. (...) Tota la resta, és soroll i contaminació”