dissabte, 21 d’abril del 2018

PROMESES INCOMPLETES

Han passat  tres anys de la moció aprovada al Parlament de Catalunya sobre la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona.

En aquesta proposta, aprovada per unanimitat per tots els partits polítics, s’instà a crear una Taula Territorial que treballés sobre la qualitat de l’aire i l’impacte de les emissions atmosfèriques procedents de la indústria petroquímica al nostre territori. A més, amb l’aprovació de la moció es comprometia al Govern a emprendre les accions necessàries per reduir els nivells d’1,3 butadiè i benzè, atès que es coneixien les fonts d’emissió i les empreses responsables de les emissions d’aquests contaminants a l’atmosfera.  S’instava a situar punts de control sobre l’1,3 butadiè en llocs representatius dels municipis d’El Morell, Puigdelfí i Perafort, i a iniciar els treballs que permetessin la revisió de la legislació sobre la qualitat de l’aire per tal d’adecuar-la a la complexitat industrial del camp de Tarragona.

Què s’ha fet des d’aleshores? Doncs en el dia d’avui encara no tenim una radiografia exhaustiva de l’aire que respirem, no tenim constància que s’hagin pres les accions necessàries per reduir els nivells de residus contaminants i encara menys s’han creat noves lleis de política ambiental que emprenguin les accions  per reduir els nivells d’1,3 butadiè i benzè, atès que es podria fer ja que es coneixen les fonts d’emissió d’aquests contaminants.

El que sí s’ha fet ha estat crear una Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, amb la qual innocentment vam confiar en un principi. Però a dia d’avui veiem que passats tres anys encara no han estat capaços d’arribar a un concens de com, qui i  quan s’ha de realitzar l’estudi de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona. Tot i haver presentat diferents mocions a diversos ajuntaments del camp de Tarragona ningú ha mogut fitxa. Els mateixos consistoris locals que en el seu dia van impulsar estudis independents de la qualitat de l’aire al voltant del Polígon Nord del Camp de Tarragona, van fer servir d’excusa la Taula de la Qualitat de l’Aire per deIxar d’impulsar estudis alternatius. I és lícita la seva opció, ja que entenem que no ha de ser la societat civil amb l’ajuda dels seus ajuntaments la que impulsi els estudis que demanem, sinó que aquesta hauria de ser la responsabilitat de la Generalitat finançat pels impostos ambientals aplicats a les empreses contaminants.


Finalment ens arriba la notícia que l’Ajuntament de Tarragona encarregarà un estudi epidemiològic de la societat tarragonina ha dit, sense saber quin són els criteris que l’han portat a promoure’l, sense que abans hi hagi hagut un estudi complet de la qualitat ambiental de l’aire. No ens mal entenguem, no és que no estem d’acord en fer estudis epidemiològics, ja que aquesta també era una petició que vam portar al Parlament. El que volem és que es facin bé les coses, amb transparència i coherència, i no amb la voluntat de guanyar quatre vots com sembla que pretengui l’alcalde de Tarragona.

Des de Cel Net volem saber perquè no comencem des del començament, perquè no parlem realment de quines empreses estan emetent els milers de productes que afecten la nostra salut, perquè no es revisen els mecanismes de procediment d’aquestes, perquè no tenim noves legislacions, en definitiva, perquè la Taula Territorial de la Qualitat de l’aire està sent una gran mentida que no treballa pel que es va crear? Qui escriu les regles del joc al Camp de Tarragona?
Des de Cel Net diem PROU, prou a la impunitat de les empreses que controlen el nostre territori.