dilluns, 7 de novembre del 2016

Il·lustríssim Sr. Joan Maria Sardà i Padrell, alcalde de la Pobla de Mafumet,

Des de la Plataforma Cel Net ens permetem adjuntar-li la definició de la paraula cinisme, ja que hem vist, en les seves últimes declaracions, que no sap utilitzar-la com és degut:


Fet aquest aclariment, i referent a l’article publicat a El Vallenc el passat 4 de novembre, voldríem aclarir, doncs, que la nostra actitud es pot definir potser de provocativa, però, en cap cas, de cínica. Perquè si alguna cosa podem assegurar els membres de Cel Net, és que en l’acte del passat dimecres, 2 de novembre, a la Pobla de Mafumet, ni vam dir mentides ni vam menysprear cap valor moral. Pot dir el mateix, vostè, excel·lentíssim alcalde? No estarà fent ús d’un mecanisme de transferència atorgant les seves pròpies actituds a la Plataforma? Perquè el que sí que podem assegurar-li, és que cinisme és dir que es preocupa per la qualitat de l’aire en el seu municipi i de la salut dels seus habitants, quan no assisteix als grups de treball de la taula territorial que són considerats la veritable eina de millora; cinisme és fer-se avalador d’aquesta tercera Taula Territorial de la Qualitat de l’Aire, i quan ha estat de les persones que més pedres ha posat en el procés per arribar fins a aquesta; cinisme és justificar el no col·laborar en les iniciatives per impulsar un estudi de la qualitat de l’aire amb mentides.

La Plataforma Cel Net mai li ha demanat diners ni cap mena de subvenció. El que sí li vam demanar és que donés suport a la iniciativa de l’entitat i que, juntament amb 4 ajuntaments més, col·laborés en finançar un estudi realitzat per un laboratori d’una universitat pública. D’aquests diners Cel Net mai n’ha vist ni un sol euro, només ha fet de mediador entre els grups, ha impulsat l’estratègia i ha vetllat perquè aquesta es portés a terme degudament. D’això, Sr. alcalde, no se’n diu pagar a una entitat ecologista, sinó comprometre’s amb la salut del territori i els habitants als qui representa.

Recordar-li també que la Plataforma no pertany a cap municipi en concret, perquè, a diferència de vostè, la salut no entén de fronteres. Cel Net és una entitat ecologista del territori i la seva lluita engloba tot el camp de Tarragona, amb representants de vàries poblacions, entre elles, la Pobla de Mafumet. Sí, Sr. Sardà, com ho sent, al seu municipi també hi ha persones preocupades per la seva salut.

Segueix justificant la seva no participació en els estudis de qualitat de l’aire realitzats per la resta d’Ajuntaments, dient que aquests estudis son competència de la Generalitat. Sí, Sr. Sardà, no neguem que de manera coherent hauria de ser així, però davant les incoherències cal lluitar-hi i posar-hi remei. I és precisament gràcies a aquest estudi que es va negar a  finançar, que ara es realitza la Taula Territorial de la Qualitat de l’Aire que tant pregona i defensa. I és també gràcies a aquest estudi que la problemàtica de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona és, per fi, motiu de debat i preocupació per part de la Generalitat de Catalunya. I per si no ho sabia,  vostè que s’apunta a la festa quan ja està animada; vostè, que va finançar estudis privats juntament amb el CTQC i la Diputació, simplement per contrarestar, a través de mètodes científics poc fiables, la pressió social que s’estava generant en aquell moment; per si no ho sabia, han calgut vuit anys i moltes hores d’esforç per arribar fins aquí.

Continua explicant  que prefereix destinar els diners a beques de menjadors, activitats per la gent gran i millora dels serveis. Està segur que en un pressupost de 10 milions d’euros no hi cap tot, Sr. Sardà? Que amb una mica d’organització i sentit de preferència podria vetllar, també, per la salut dels ciutadans del seu municipi i donar-li la rellevància que es mereix? Perquè li recordem, Sr. Alcalde, que més enllà de la Generalitat, vostè és el primer representant del veïnat  de la Pobla i responsable en articular estratègies viables i intel·ligents que vetllin per la vida dels seus ciutadans, en tots els seus diferents aspectes.

Ens sorprèn que avui encara, algú intenti excusar-se amb un debat sense sentit com és el d’UPC vs. URV. Per si encara no ho havia entès, aquest no és el tema! Cel Net mai s’ha posicionat ni per la URV ni per la UPC, és un debat on no hem entrat ni volem entrar. L’única posició que hem adoptat, és la de buscar, en cada moment, la metodologia científica més rigorosa i fiable per fer els estudis de la qualitat de l’aire. I vostè, ho sap. I vagi amb compte, Sr. Sardà, perquè no és digne d’un alcalde generar conflicte entre universitats quan el que estem intentant en la Taula Territorial que vostè defensa, és anar tots a una i generar consens per obtenir les millors estratègies possibles.

Per acabar dir-li que ens sap greu, però si del que vol parlar és de xifres, costos i xiclets, hagués hagut de participar en el finançament de l’estudi; que si el que volia era vetllar per la salut dels habitants que representa, hagués hagut de finançar l’estudi; que si el que volia era tenir una bona imatge i quedar retratat com un alcalde compromès amb el seu municipi, hagués hagut de finançar l’estudi tal i com ho van fer el resta d’ajuntaments implicats del Polígon Nord. Però vostè, Sr. Sardà, no va fer-ho perquè en cap moment va creure que arribaríem on hem arribat; perquè va preferir apostar pel camí fàcil cap als vots segurs, i no pel camí conflictiu de defensa de la salut del seu territori i dels seus habitants.

Ara ja ha fet un article parlant del cost que té fer un estudi. Perquè d’una vegada per totes, no és una mica valent, i n’escriu un que parli del cost de no fer-ne? Reuneixi als homes i dones, als nens i les nenes, als avis i les àvies del seu poble, i explica’ls-hi què comporta continuar amb el model d’explotació industrial que hem tingut fins ara. I aquesta vegada, miri’ls als ulls i sigui sincer.

Deixi d’acusar-nos, deixi de generar debats innecessaris, de fer perdre el temps a la gent amb línies buides i discursos barats. Deixi’ns fer la nostra feina tranquil·lament, perquè mentre la gent com vostè no es decideixi a assumir les responsabilitats que li pertoca, algú haurà de vetllar per la salut del nostre territori.

I sobretot, deixi d’invertir el seu temps en tant d’oportunisme, Sr. Sardà, que per rentar-se la cara existeix el sabó  i comenci, d’una vegada per totes, a fer la feina que li toca.  

Atentament,

Plataforma Cel Net
7 de novembre de 2016