dijous, 4 de juny del 2015

POSICIONAMENT RESPECTE EL NOU CONTROL DE L’1.3 BUTADIÈ A CONSTANTÍ I PERAFORT

La Plataforma Cel Net celebra, pel bé de la salut de la població i la protecció del territori, que finalment la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) s’hagi decidit a mesurar el contaminant cancerigen 1.3 butadiè en el municipis de Perafort i Constantí.

Entenem que és un primer pas per aconseguir una millora de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, però considerem que no és suficient. Cal que des de l’administració se segueixi vetllant per la salut dels seus habitants i per això, exigim una estació de mesurament també al municipi del Morell, en el qual es varen detectar alts nivells d’aquest compost, a Vilallonga del Camp i al municipi de la Pobla de Mafumet (malgrat el desinterès que s’ha mostrat des de l’alcaldia en conèixer la qualitat real de l’aire què es respira).

Per altra banda, creiem que no es pot perdre de vista la negligència i opacitat del Departament de Territori i Sostenibilitat al llarg de tots aquests anys però que cal que des del Departament de Territori i Sostenibilitat es col·labori amb els diversos col·lectius socials i ecologistes i amb tots els ajuntaments implicats. Aquest és l’objectiu de la Taula Territorial aprovada en la resolució presentada en el Parlament de Catalunya fa uns mesos.

Aprofitem per recalcar que fa més de dos mesos que des de la Plataforma Cel Net seguim a l’espera de que el Departament de Territori i Sostenibilitat ens notifiqui quan es crearà la Taula Territorial que va aprovar el mateix Parlament de Catalunya.

Creiem que mesurar i controlar un compost cancerigen i teratogen com és l’1.3 butadiè i el benzè, és una obligació. No abordar el problema a partir d’una perspectiva global i tenint en compte els diversos factors que ens afecten és un acte de irresponsabilitat. Valorem la iniciativa ja que és necessària, però creiem que no n’hi ha prou!  

Notícia relacionada: Tarragonadiari.cat, 3/06/2015: Perafort i Constantí començaran a controlar l'1.3 butadiè”.